Vintermaran 2018

För snart fem år sedan, i februari 2013, hölls det som skulle bli den allra sista Maran i Örnsköldsviks Folkets Parks regi och en nästintill tjugoårig era nådde sitt slut. Knappa halvåret senare, när de flesta börjat förlika sig med att Marans saga nu var all, fick vi den förfrågan som vi inte kunde säga nej till, frågan om att ta över arrangörsskapet för Maran. På ynka sex veckor lade vi så grunden för den moderna Maran och kunde välkomna alla Marans vänner till vår första Höstmara på Parkaden i Härnösand.

Att axla förvaltandet av Maran med allt vad dess arv förpliktigar har bjudit en stormig och krävande men också helt fantastisk resa. Att inte mindre än nio makalösa marahelger i vår regi redan hunnit läggas till handlingarna är smått otroligt, och nu närmar sig raskt den tionde.

I årets kargaste tid nalkas hon nämligen - värmen i kylan, ljuset i mörkret, oasen i danstorkan - Vintermaran!

Vi laddar för en riktigt storslagen jubileumsmara och hälsar er alla varmt välkomna till Vintermaran 2018, den 2-3 februari på Parkaden i Härnösand!

Fredag 2/2 19:00-03:00
Lördag 3/2 19:00-03:00
Efterord

Med ett av de starkaste startfälten någonsin, allt minutiöst förberett in i minsta detalt samt därtill en stor och erfarenhetstyngd personalstyrka uppbokad sedan länge var det med brinnande iver som förtruppen i fullpackad bil rullade mot Härnösand på onsdagsmorgonen. Vi hade förvisso sett prognoser om förestående snöfall, men aldrig hade vi kunnat ana vilken rysare som väntade de kommande två dygnen eller att vi endast med några timmars marginal skulle undslippa att tvingas ställa in Vintermaran. Ty man kan sannerligen säga att Maran drog in över Härnösand den onsdagskvällen, ett oväder vi aldrig upplevt maken till. Hela torsdagen stod Parkaden under belägring av snömassorna, ingen tog sig in, ingen tog sig ut, alla leveranser som vi väntade lyste med sin frånvaro och likaså uteblev den personal som förväntats anlända för att bistå med förberedelserna.

Att vi ett dygn senare planenligt kunde slå upp portarna och välkomna alla till Vintermaran 2018, vår jubileumsmara, det kan vi till lika delar tacka de vädergudar som i sista stund lät sig bevekas och den personal som sent men ändock omsider anlände till Härnösand under fredagen och där gjorde ett makalöst arbete med att på rekordtid ställa Parkaden i skick för Maran.

Och vilken Mara det sedan blev, trots saknade gäster i ovädrets kölvatten bjöd denna Vintermara på rekordstämning som bestod helgen igenom, måhända ett uttryck för den kollektiva lättnaden efter tidigare dygns anspänning. Tack till banden, Blender, Expanders, Jannez, Mannerz, Perikles och Shine, som genom väl tilltagna extra tidmarginaler och trots incidenter längsmed vägarna alla lyckades ta sig till Härnösand och stå redo i tid. Tack till vår vidunderliga personal som än en gång gjorde Maran, denna gång bättre än någonsin och därtill på halva förberedelsetiden. Och givetvis, viktigast av allt, tack till alla er gäster som trotsade elementen och precis som vanligt under dessa mindre vanliga förhållanden mötte upp för Vintermaran 2018.

Tio Maror i vår regi kan därmed läggas till handlingarna, tio Maror och fem oförglömliga år. Vi har sagt det förut och säger det igen; Maran är ett väsen som inte liknar något annat som vi gör och det är med en kraftfull mix av allehanda känslor som vi nalkas, förbereder, genomför och avvecklar varje Mara. Nu har vi gjort det än en gång och fullföljt de tio Maror som utlovats. Här och nu gör vi inga nya utfästelser men stänger inte heller några dörrar, ty vi vet att Maran lever sitt eget liv och har sin egen vilja, en vilja svår att trotsa.