Vintermaran 2016

Efter tre månader av oklarheter och frustration står det nu klart, inte att det blir Vintermara i februari 2016 för på den punkten har vi aldrig svävat på målet, men däremot kan vi äntligen ge svar på den brännande frågan om var Vintermaran 2016 kommer att gå av stapeln och såväl arrangörer som gäster kan nu ta sikte på en helg i Härnösand där Parkaden åter slår upp portarna för Maran.

Höstmaran 2014, affisch i PDF-format

När vi 2013 axlade ansvaret som arrangörer för Maran var det just på Parkaden i Härnösand och det var här som vi satte vår prägel på arrangemanget, kombinerade det vi såg som marans essenser med våra värderingar, ambitioner och nytänkande. Äventyret att sedermera kunna ta Maran tillbaka till Ö-viksparken var givetvis storslaget och samtidigt som vi vetat att tiden på Ö-viksparken sannolikt snart skulle nå sitt slut så har ambitionen varit att slå vakt om de fantastiska lokalerna så länge som möjligt. Efter ännu ett ägarbyte för Ö-viksparken, som vi inledningsvis valde att se hoppfullt på, anas nu slutet på parkens 30-åriga era som nöjes- och danspalats. Det må innebära en sorglig sorti för Maran som för andra gången nu tvingas lämna Ö-viksparken. Vi väljer dock att se på situationen från den ljusa sidan och tacksamt konstatera att vi fick chansen att för en tid ta Maran tillbaka till Ö-vik och göra ännu tre maror på den legendariska Ö-viksparken, tre helt fantastiska maror som vi är oerhört stolta över att ha fått arrangera och som vi aldrig skall glömma.

Nu styr Maran stegen åter mot Härnösand och vi ser med tillförsikt fram emot att fortsätta förvalta Maran på Parkaden. Att tvingas ta en mara i taget har förvisso gjort att vi hållit oss taggade och ständigt på tå, men den ständiga ovissheten och avsaknaden av framförhållning har också gjort Maran förgörande krävande att arrangera. Parkaden är en fantastiskt fin och ändamålsenlig arena med ägare vars ambition är att fortsätta fräscha upp och bevara lokalerna i en form som på bästa sätt tillmötesgår Marans behov, inte minst med ett svåröverträffat stort golv. Vi ser fram emot att åter välkomna Marans gäster till Parkaden och tar oss an utmaningen att tillse så att även denna Mara skall överträffa allas högt ställda förväntningar.

Välkomna till Vintermaran 2016, på Parkaden i Härnösand!

Fredag 5/2 19:00-03:00
Lördag 6/2 19:00-03:00
Efterord

Slut ström vid 01:45 den första kvällen och slut Trocadero vid 02:45 den andra kvällen, tuffa incidenter men ändock kan vi inte annat än att med ett stort leende och en varm känsla i magen nu se tillbaka på Vintermaran 2016 som en helt fantastisk marahelg. Efter att ha sammanfattat Höstmaran 2015 som "den bästa maran någonsin" kändes det på många sätt tufft att åter axla marakostymen, att sätta segel mot ny destination och att på nytt försöka leva upp till såväl publikens som egna högt ställda förväntningar. Det var dock en oro som kom att visa sig obefogad då publik, orkestrar och personal alla åter tycktes finna sig väl tillrätta på utomordentliga Parkaden.

När strömmen gick, allt tystnade och mörkret intog Maran i slutet av Date's sista pass på fredagskvällen så inträffade något som ingen av oss hade kunnat förutse och inte ens med de bästa förberedelserna i världen hade vi kunnat planera ett mer minnesvärt upplägg för kvällens avrundning. Inte ett ord och inte en sekunds tvekan krävdes när vi sökte upp Jannez i logen för att fråga om de ville spela lite gammeldans i väntan på besked om strömavbrottets vardande. Inom några minuter var de igång och aldrig glömmer vi den fantatsiska bilden av Jannez med dragspel och gitarrer samt ordningsvakt Ulrik i mitten av lokalen som lyste upp hela "Skeppet" med sin ficklampa. I ringar kring dessa dansades det gammeldans i nästintill en timmes tid innan vi tillsammans enades om att avrunda kvällen. Ett stort varmt tack vill vi arrangörer sända till Jannez och Expanders-Tony som på ett så värdigt sätt räddade kvällen, en marakväll vi sent skall glömma.

Om fredagen fick ett tidigare och lugnare slut än förväntat så kompenserades detta med råge på lördagskvällen då stämningen var högre än vi någonsin upplevt och såväl band som publik gick all-in hela vägen in i kaklet då Blender slutligen avrundade Vintermaran 2016 klockan 03:45 på söndagsmorgonen. För första gången under Lejonssons tid som arrangörer tog Trocaderon slut innan sista gästen lämnat lokalen, men inte ens en sådan fadäs kan nedslå en överlyckligt nöjd arrangör då allt annat totalt sett känts så fantastiskt fulländat.

Tack till Jannez, Date, Expanders, Highlights, Mannerz och Blender för härlig musik, tack till Anders och Annalena med personal på Parkaden för bästa bemötande och samarbete, tack till vår magiska personal som än en gång levererade förstklassig service, samt sist men inte minst tack till alla ni gäster som besökte oss från landets alla hörn.

Den 9-10 september är ni alla välkomna åter till Härnösand och Parkaden för Höstmaran 2016!