Höstmaran 2018

Tio maror hade vi utlovat och tio maror har vi levererat, till kung Bores ackompanjemang blev jubileumsmaran i februari därtill verkligen något utöver det vanliga och aldrig förr har väl Maran varit så nära att tvingas ställas in. En överväldigande storslagen upplevelse blev den mot alla odds till slut, men i dess kölvatten stod det långt ifrån självklart hur energi skulle kunna uppbringas för att vända blad och ta sikte mot ännu en Mara. Maran är dock, som vi konstaterat tidigare, ett svårtyglat väsen och de krafter som om och om får henne att ta form är outgrundliga, och omöjliga att motstå.

Den 7-8 september rullar hon så in i Härnösand, Höstmaran 2018, ett mullrande spektakel som lär lämna spår av en och annan burnout, men samtidigt också ett magiskt bländverk som verkligen öppnar alla spjäll för sommarens sista race.

Mat och dryck av hantverksmässig klass dukas det givetvis upp i alla de former, som traditionen bjuder, och lika traditionsenligt törs vi utlova ett och annat delikat nytillskott. Njutning för kropp, själ och mage, det är Marans essens.

Välkomna till Höstmaran 2018, på Parkaden i Härnösand!

Fredag 7/9 19:00-03:00
Lördag 8/9 19:00-03:00
Efterord

Höstmaran 2018 kan nu läggas till handlingarna, den mara som vi tvekat allra längst inför att alls planlägga och den mara för vilken vi grubblat allra mest kring vilka band vi skulle ställa. När vi väl hade fattat beslut om att sätta spaden i jorden för ännu en Höstmara bestämde vi oss också för att den här gången skulle vi leverera en mara med var kväll såväl urstarka trotjänare som för Maran totala nytillskott. Att våga lyfta fram helt oprövade kort och ställa dessa på Parkadens stora scen, sida vid sida med branschens tungviktare, det är en chansning som man aldrig kan förutse utfallet av men som känns extra rätt och meningsfull när allt i slutändan faller väl ut. Och så blev det sannerligen denna gång.

Mannerz stod denna helg som husband och spelade således såväl fredag som lördag kväll, en uppgift de tog sig an på bästa sätt till publikens uppenbara gillande. Under fredagskvällen bjöd även Blender upp till dans, och det i en annorlunda sättning där Robert bytt basen mot trummor och Peter "Peppe" Söderström klivit in för att axla ansvar för bas och sång. I vanlig ordning levererade de dock högsta Blender-klass, lite annorlunda men som alltid förträffligt. På fredagen utgjorde Foxie kvällens joker och det visade sig vara ett trumfkort som vi valt rätt plats och tillfälle att spela ut, ty gensvaret lät inte vänta på sig och aldrig förr har vi varit med om att så många personligen återkopplat till oss och uttryckt sin uppskattning för ett band. Kvällen igenom präglades hela Parkaden, från dansgolv till servering och orkesterloge, av en magnifik värme, stämning och samhörighet som verkligen var något utöver det vanliga.

Att lördagen skulle förmå att matcha den fantastiska fredagen, det hade vi inte vågat hoppas på. Men tänk att det var precis vad den gjorde och helgen fortsatte hänförande på den inslagna vägen när det nu var Expanders tur att inta mittpositionen på Parkadens scen. Med Tony tillbaka i bandet bjöd de som väntat på hela spektrat från tung-gung till smäktande ballader och dansgolvet kokade av ystra dansare. Sist ut denna kväll, och helg, stod så ännu ett nytillskott till Marans musikaliska palett, skåningarna i Callinaz eminenta orkester. Vi hade hoppats på att bli bjudna en musikalisk karamell som vissa i publiken ystert skulle kasta sig över men vi hade inte vågat räkna med en sådan överväldigande respons från alla håll och i alla avseenden, musikaliskt och visuellt snyggt, brett och levande.

Höstmaran 2018 kan slutligen inte sammanfattas annat än som den sammantaget bästa mara vi genomfört med en svårslagen stämning från första till sista ton och ett uppenbart svårslaget musikaliskt startfält. Det "självspelande pianot" Lejonsson med all fantastisk personal stakade sig inte en sekund utan allt rullade på enligt plan såväl framför som bakom kulisserna. Vår målsättning har alltid varit att skapa arrangemang som vi själva skulle vilja uppleva, och det här var en helg vi verkligen hade velat vara med om. För det tackar vi våra underbara band som levererar kvällarna igenom bortom allt vett och sans så att Maran blir just Maran i bestämd form, alla ni i personalstyrkan som mara efter mara kommer tillbaka och sliter dessa vansinniga "långpannepass" för att Maran ska vara det bästa arrangemang som står att finna, samt sist men inte minst tack till alla er gäster som rent fysiskt sätter Maran i gungning och skapar denna magiska stämning tillsammans med oss.

Välkomna tillbaka till Härnösand och Parkaden den 1-2 februari för Vintermaran 2019!