Vintermaran 2020

Maran river murar, mellan nord och syd, mellan kust och fjäll, mellan stad och land. Maran river murar, mellan gammal och ung, mellan kort och lång, mellan blyg och fräck. Alla de murar som så ofta separerar människor blir till intet i Marans förunderliga dansextas.

Den 7-8 februari intar Maran än en gång Härnösand och drar allsköns meningslösa murar med sig. Med en svårslagbar mix av band som finns, band som fanns och hungriga aspiranter till att i högsta grad finnas så väntar en helg med potential att bli legendarisk.

Som traditionen bjuder dukas det givetvis även denna gång upp med allehanda mat och dryck i hantverksmässig klass, och lika traditionsenligt törs vi utlova att ett och annat delikat nytillskott lär ha mejslats fram. Njutning för kropp, själ och mage, det är Marans essens.

Välkomna till Vintermaran 2020 på Parkaden i Härnösand!

Fredag 7/2 19:00-03:00
Lördag 8/2 19:00-03:00
Efterord

"Det här är slutet på resan och början på en ny..."

Vintermaran 2020 är över och vi kan se tillbaka på en fullständigt överväldigande marahelg som vi sent ska glömma. Vi hade förväntat oss en uppslutning starkare än någonsin och prognoserna talade sitt allt tydligare språk ju närmre Vintermaran nalkades, men aldrig hade vi vågat hoppas på en sådan dundersuccé. Fredagen sattes nytt publikrekord med en ökning på nästan 100 personer och på lördagen släppte alla fördämningar och vi kunde räkna in 1000 gäster, den för oss arrangörer magiska siffra som vi också satt som maxtak. Maran har överösts av lovord också tidigare, men de lyriska omdömen som haglade denna helg toppar allt och flera var de som gjorde jämförelser med storslagenheten i de mest välbesökta marorna under de starkaste åren i Ö-vik. Det kändes nu åter som om "alla" sökt sig till Härnösand, från hela landet. Givetvis märktes det i lokalerna, såväl på dansgolven som i servering, garderob och på toaletter, det blev trångt och varmt, och stämningen blev hög. För givetvis är det bland annat det höga trycket, alla människorna, som till stor del gör storslagenheten.

Ett avgörande bidrag till att helgen blev en sådan succé finner vi givetvis i den musikaliska laguppställningen med Highlights, Voyage, Expanders, Blender, Xplays och sist men inte minst Shake, vilken kvalitet och harmoni ni alla levererade från scen. Hyllas skall även personalen; Caroline, Ebba, Emma, Erika, Gustav, Jasmine, Jenny A, Jenny H, Jessica, Jon, Karin, Lars, Lina, Magnus, Peter, Saara, Sanna, Signe, Therese, Tarja och Tilda. Oförtruted kämpade ni på under stora delar av dygnens alla timmar för att på bästa sätt leverera förstklassig service i alla lägen, ni är Marans sanna hjältar.

Som ett flertal gäster uppmärksammat så blev det inget arrangörstal från scenen den här gången och därmed inget prat om nästa Mara. Det där talet är inget som jag brukar förbereda utan det brukar komma till mig under lördagskvällen, men i lördags gick luften ur mig helt och hållet och jag hittade liksom inget fäste. Varför det blev så kunde jag inte sätta fingret på där och då, först när jag sent omsider på måndagen vaknade upp hemma i min egen säng och så sakteliga började följa upp Vintermarans efterdyningar i sociala medier så var det ett inlägg som likt en katalysator fick insikterna att börja blomma ut. När Lasse i Blender sjöng "Till dig" och Marans stora väggklocka precis därefter slog över till den för arrangemanget så symboliska tiden 03:00, fick det mig att haja till. Jag, Lina och vår personal har under sju år och fjorton Maror steg för steg byggt detta arrangemang, lagt ner vår själ i att skapa det bästa arrangemang vi förmår med musikaliska laguppställningar som varit såväl starka som varierande och spännande. Ett band som jag haft på önskelistan att få ställa har hela tiden varit Shake, och att någon gång få räkna in ett fyrsiffrigt besöksantal har likaså utgjort en magisk vision som vi fantiserat om att få uppleva. Vintermaran 2020 uppnådde vi dessa visioner samtidigt som vi i allt levererade ett arrangemang vi helt igenom känner oss stolta över och där nånstans tror jag mig förstå roten till min tomhet, vi har helt klart nått slutet på en lång resa och det är dags att finna början till en ny. Maran är en tuff tillställning att arrangera och den har i sanning krävt sina insatser i såväl blod och svett som tårar. Vare sig vi vill eller inte är nu tid att stanna upp och reflektera, på ett mer fundamentalt plan. Maran har utvecklats till något fantastiskt och det är inget vi tar lätt på. Istället tar vi oss nu an utmaningen att hitta de hållbara färdmedlen för Marans resa framåt och det är min övertygelse att vi kommer hitta formerna för att säkra Marans fortsatta framfart.

Reservera därför helgen 11-12 september i era kalendrar för Höstmaran 2020 och boka för allt i världen era hotellrum i Härnösand redan nu!

/Eder LEJon